Winkel

 


Aald Hielpen probeert als folkloristische vereniging het rijke cultuurgoed van Hindeloopen te bewaren. We doen dit door middel van dansen, zingen, tonen van de klederdracht en het geven van voorstellingen met toneelspel waarbij ook verteld wordt over die rijke geschiedenis.

 

Maar ook op andere manieren wil Aald Hielpen de oude doelstellingen navolgen. Dit heeft geleid tot het produceren van een CD met oorspronkelijke, Hindelooper liederen. De laatste twee producten zijn het boek Hindeloopen. Stad van levende herinneringen en het boek Aald Hielpers in beeld. Alle artikelen kunnen besteld worden via de pagina Bestellen.

 

Boek HindeloopenBoek Aald HielpersCD Hylper fňrzenBestellen

 

Hindeloopen Stad van levende herinneringen

 

 

Bij het 100-jarig jubileum brengt de vereniging een boek uit over de geschiedenis van de stad Hindeloopen en haar bijzondere woon- en leefcultuur. Het was een bijzonder en groots project. Het resultaat mag er zijn: het bijzondere van Hindeloopen en Aald Hielpen is door een grote groep deskundigen in het onderstaande boek vereeuwigd.

 

 

Al meer dan driehonderd jaar wordt Hindeloopen door " toeristen" bezocht. De stad was beroemd om de eigen zeevaartgeschiedenis, de bijzondere interieurs, de fraaie kostuums en de eigen taal.
In 1912 werd Aald Hielpen opgericht. Het was het jaar dat een badpaviljoen aan de Zuiderzee werd geopend, het jaar van de eerste Rijwielelfstedentocht. Bij de passage van de wielrijders dansten mannen en vrouwen hier in klederdracht onder de ‘pinksterkronen ’. Hindeloopen wilde de herinneringen aan een glorieus verleden levend houden. 

Nu, honderd jaar later, verschijnt dit boek over een Friese stad waarvan het culturele erfgoed internationale erkenning verdient. Dat is te danken aan de Hylpers die trots waren op hun verleden, veel van die historische herinneringen levend hielden.

Niet alleen met een museum en schilderswerkplaatsen, maar ook met stadsherstel en het levend houden van de eigen folklore met kostuum, zang en dans. Tegelijk is Hindeloopen de stad van de nieuwe (Hindelooper) Lemsteraken geworden, en van het grootste en mooiste jachthavencomplex aan de oude Zuiderzee. Er is nieuwbouw gepleegd, met respect voor het oude.

 

Dit alles is door een team van deskundigen boeiend en met oog voor detail in dit boek beschreven en met foto's en andere beelden geďllustreerd. Een symbool van de kracht van Hindeloopen is de honderdjarige zang- en dansgroep Aald Hielpen. De optredens zijn een lust voor het oog – zeker als ze plaatsvinden tegen het decor van deze mooie ‘likje stea’. Deze Hylpers houden de herinneringen levend.

 

Inhoud

Het boek kent de volgende hoofdstukken en schrijvers

 

Hoofdstuk 1 Hindeloopen, stad van levende herinneringen
Dr. Karel. F. Gildemacher

 

Hoofdstuk 2 Hindeloopen, een van de elf Friese steden
Dr. Karel. F. Gildemacher 

 

Hoofdstuk 3 Hindeloopen leefde van de zee
Dr. Karel. F. Gildemacher 

 

Hoofdstuk 4 Fluit en kaag, “Hindelooper” schepen
Drs. Meindert Seffinga

 

Hoofdstuk 5 Hindelooper scheepsbouw
Dr. Karel. F. Gildemacher

 

Hoofdstuk 6 Tussen zeebad en havenkwartier
Klaas Jansma 

 

Hoofdstuk 7 Wonen in Hindeloopen
Dr. Karel. F. Gildemacher

 

Hoofdstuk 8 Hindelooper schilderkunst
Carolien Hack  

 

Hoofdstuk 9 Halbertsma’s Hindelooper droom
Prof. dr. Goffe Jensma

Hoofdstuk 10 De Hindelooper kamer, een internationaal avontuur
Prof. dr. Ad de Jong

 

Hoofdstuk 11 De klederdracht van Hindeloopen
Carolien Hack

 

11 | a Andere mensen
Dr. Karel F. Gildemacher

 

Hoofdstuk 12 Gewoon Hindeloopen
Dr. Karel F. Gildemacher

 

Hoofdstuk 13 Feest
Dr. Karel F. Gildemacher

 

Hoofdstuk 14 De taal van Hindeloopen
Prof. dr. Arjen P. Versloot

 

Hoofdstuk 15 Honderd jaar Aald Hielpen
Dr. Karel F. Gildemacher

 

 

Folkloristische zang- en dansgroep Aald Hielpen  |  Tuinen 18,  8713 KM Hindeloopen  |  +31 (0)514-521508  |  Mail ons


Copyright Aald Hielpen 2012