AH Boek

Hindeloopen Stad van levende herinneringen

Bij het 100-jarig jubileum brengt de vereniging een boek uit over de geschiedenis van de stad Hindeloopen en haar bijzondere woon- en leefcultuur. Het was een bijzonder en groots project. Het resultaat mag er zijn: het bijzondere van Hindeloopen en Aald Hielpen is door een grote groep deskundigen in het onderstaande boek vereeuwigd.

boek_hylpenAl meer dan driehonderd jaar wordt Hindeloopen door ” toeristen” bezocht. De stad was beroemd om de eigen zeevaartgeschiedenis, de bijzondere interieurs, de fraaie kostuums en de eigen taal.

In 1912 werd Aald Hielpen opgericht. Het was het jaar dat een badpaviljoen aan de Zuiderzee werd geopend, het jaar van de eerste Rijwielelfstedentocht. Bij de passage van de wielrijders dansten mannen en vrouwen hier in klederdracht onder de ‘pinksterkronen ’. Hindeloopen wilde de herinneringen aan een glorieus verleden levend houden.

Nu, honderd jaar later, verschijnt dit boek over een Friese stad waarvan het culturele erfgoed internationale erkenning verdient. Dat is te danken aan de Hylpers die trots waren op hun verleden, veel van die historische herinneringen levend hielden.

Niet alleen met een museum en schilderswerkplaatsen, maar ook met stadsherstel en het levend houden van de eigen folklore met kostuum, zang en dans. Tegelijk is Hindeloopen de stad van de nieuwe (Hindelooper) Lemsteraken geworden, en van het grootste en mooiste jachthavencomplex aan de oude Zuiderzee. Er is nieuwbouw gepleegd, met respect voor het oude.

Dit alles is door een team van deskundigen boeiend en met oog voor detail in dit boek beschreven en met foto’s en andere beelden geïllustreerd. Een symbool van de kracht van Hindeloopen is de honderdjarige zang- en dansgroep Aald Hielpen. De optredens zijn een lust voor het oog – zeker als ze plaatsvinden tegen het decor van deze mooie ‘likje stea’. Deze Hylpers houden de herinneringen levend.

Inhoud

Het boek kent de volgende hoofdstukken en schrijvers
Hoofdstuk 1 Hindeloopen, stad van levende herinneringen
Dr. Karel. F. Gildemacher
Hoofdstuk 2 Hindeloopen, een van de elf Friese steden
Dr. Karel. F. Gildemacher
Hoofdstuk 3 Hindeloopen leefde van de zee
Dr. Karel. F. Gildemacher
Hoofdstuk 4 Fluit en kaag, “Hindelooper” schepen
Drs. Meindert Seffinga
Hoofdstuk 5 Hindelooper scheepsbouw
Dr. Karel. F. Gildemacher
Hoofdstuk 6 Tussen zeebad en havenkwartier
Klaas Jansma
Hoofdstuk 7 Wonen in Hindeloopen
Dr. Karel. F. Gildemacher
Hoofdstuk 8 Hindelooper schilderkunst
Carolien Hack
Hoofdstuk 9 Halbertsma’s Hindelooper droom
Prof. dr. Goffe Jensma
Hoofdstuk 10 De Hindelooper kamer, een internationaal avontuur
Prof. dr. Ad de Jong
Hoofdstuk 11 De klederdracht van Hindeloopen
Carolien Hack
11 | a Andere mensen
Dr. Karel F. Gildemacher
Hoofdstuk 12 Gewoon Hindeloopen
Dr. Karel F. Gildemacher
Hoofdstuk 13 Feest
Dr. Karel F. Gildemacher
Hoofdstuk 14 De taal van Hindeloopen
Prof. dr. Arjen P. Versloot
Hoofdstuk 15 Honderd jaar Aald Hielpen
Dr. Karel F. Gildemacher


Bestellen