Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Zuiderzeemuseum

29 mei 2016 @ 10:00 - 17:00

Op zaterdag 28 en zondag 29 is er een diversiteit aan klederdrachten te bewonderen tijdens het 2-daagse Klederdrachtfestival in het buitenmuseum. Dit jaar is er speciale aandacht voor de rouwkleding i.v.m. het thema Overspoeld in het buitenmuseum. Verschillende klederdrachtgroepen uit plaatsen van de voormalige Zuiderzee geven ook dans- en zangoptredens en presentaties.

Op zaterdag en zondag is er een optocht door het buitenmuseum en vinden er verschillende presentaties plaats van de klederdrachtgroepen. Ook dansgroepen laten op diverse momenten in dracht historische dansen zien.

Zuiderzeemuseum overspoeld

In 2016 staat water centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Dit lijkt lang geleden, maar watersnoodrampen komen op veel plaatsen in de wereld helaas nog steeds voor.

Het lijkt of een deel van het buitenmuseum na een dijkdoorbraak is overspoeld. Betreed het rampgebied om een idee te krijgen van de ravage en stank. Loop over de steigers langs de getroffen huizen en ga in gesprek met de bewoners over de impact en gevolgen van deze watersnoodramp. Ontdek verder wat je zelf wel en juist niet moet doen tijdens een overstroming. En zie wat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland doet om een watersnoodramp te voorkomen. Veilig wonen onder zeeniveau is immers nooit vanzelfsprekend.

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waar kinderen kleurrijke klederdracht mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij. Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals het touwproject van Christien Meindertsma naast de touwslagerij.

 

Gegevens

Datum:
29 mei 2016
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Website:
http://www.zuiderzeemuseum.nl/nl/450/evenementen/klederdrachtfestival/?id=4319

Locatie

Zuiderzee museum
Sluisweg 1
Enkhuizen,
+ Google Maps
Website:
http://www.zuiderzeemuseum.nl