Over ons

Aald Hielpen, de oudste klederdrachtgroep in Nederland, werd opgericht in 1912. De kleurrijke klederdracht, de bijzondere liederen en de oude gebruiken en gewoonten van Hindeloopen mochten volgens de oprichters niet verloren gaan. In 2012 vierden we dus het 100-jarig jubileum!

In de eerste jaren gaf de vereniging alleen klederdrachtshows. Maar al vrij snel werd de voorstelling uitgebreid met het zingen van liederen in de Hindelooper taal. Vervolgens werden oude dansen en nog later, toneelspel aan het repertoire toegevoegd. Daarmee kan Aald Hielpen tegenwoordig meerdere, gevarieerde, desgewenst avondvullende voorstellingen bieden.

Aald Hielpen geeft een voorstelling op het plein voor het museum. Gemiddeld trekt de groep hiervoor 25 keer per jaar het Hindelooper kostuum aan. De afgelopen jaren danste Aald Hielpen in heel veel landen: van Japan tot Amerika en van Zweden tot Spanje. De meeste optredens vinden nog steeds plaats in Nederland. Aald Hielpen treedt op bij dorps- en stadsfeesten, in verzorgingshuizen, tijdens een culturele avond, bij openingen en congressen, of op bruiloften en partijen. Maar ook in Hindeloopen, onze plaats van herkomst, kunt u ons elke zomer een paar keer op het knusse Vondelingenplein of op de gezellige Havenkade zien dansen. Wij hopen u een keer bij een van onze voorstellingen te mogen begroeten.

Eens in de 14 dagen, komen op maandagavond onze leden naar De Foeke, het gemeenschapscentrum in Hindeloopen, voor het oefenen van zang en dans of toneelspel voor speciale voorstellingen. Hiervoor hebben we een docente gevonden, die op haar vakgebied een ruime ervaring heeft.

Aald Hielpen heeft momenteel ongeveer 35 leden. Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. Om lid te kunnen worden, hoeft u helemaal nog niet te kunnen dansen. Een beetje maatgevoel is wel gemakkelijk bij het leren van de dansen. Onze ervaring is dat eigenlijk iedereen volksdansen kan leren. Voor uitbreiding van de muziekgroep zoeken wij muzikanten die viool, contrabas, fluit(en), accordeon en / of ritme-instrumenten als gûfe (rommelpot), trommel, stampstok, bultkarkas, enz. kunnen bespelen. Wij hopen ook nog muzikanten te vinden, die het een uitdaging vinden om bijzonder instrumenten als een draailier of noordskebalke te bespelen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.